Is elke waterloop zomaar vrij bevaarbaar met de packraft?
- ellenmeyskens
- 20 mei
- 4 minuten om te lezen
Packraften is een avontuurlijke en toegankelijke manier om rivieren en waterlopen te verkennen. ARDENN'ELLE kan je vooral terugvinden in de Gaumestreek en Haacht
Echter, niet elk water is vrij bevaarbaar met een packraft. Er zijn diverse regels en aandachtspunten waarmee je rekening moet houden, afhankelijk van de regio, het seizoen en de specifieke waterloop. In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten om veilig en verantwoord te packraften in België. Packraftenhttps://www.ardennelle.be/post/wat-is-packraften

Wat is packraften?
Packraften is een vorm van avontuurlijk reizen waarbij je een lichtgewicht, opblaasbare boot (packraft) gebruikt om waterlopen te bevaren. Het unieke aan packraften is de combinatie van wandelen en varen: je draagt de opgevouwen boot in je rugzak tijdens het wandelen en blaast hem op wanneer je een waterweg wilt bevaren. Deze flexibiliteit maakt packraften ideaal voor het verkennen van afgelegen gebieden en het combineren van verschillende landschappen in één tocht.

Is elk water vrij bevaarbaar met de packraft?
Nee, niet elke waterloop is vrij toegankelijk voor packrafters. De toegankelijkheid hangt af van verschillende factoren, waaronder regelgeving, seizoensgebonden beperkingen en ecologische overwegingen.
Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er specifieke peddelroutes uitgewerkt waar spierkracht aangedreven vaartuigen, zoals packrafts, welkom zijn.
Deze routes zijn voorzien van verplichte in- en uitstapplaatsen om de kwetsbare oeverzones te beschermen.
Het is belangrijk om deze routes te volgen en de aangegeven regels te respecteren.
Wallonië

In Wallonië zijn de regels strikter. Varen is enkel toegelaten tijdens bepaalde periodes, tussen welbepaalde tijdstippen en bij specifieke debieten. Voorafgaand aan je tocht dien je altijd de overzichtskaart van rivieren in Wallonië te raadplegen om te controleren of het traject toegankelijk is. Deze kaart wordt dagelijks bijgewerkt en geeft aan of packraften toegestaan is op een bepaald traject.
ARDENN'ELLE in de Gaumestreek
ARDENN'ELLE is vooral te vinden in de Gaumestreek. De Semois, de Maas en de Chiers zijn hele leuke wateren om met de packraft op ontdekking te gaan. Het voordeel van deze stromen is dat ze toegankelijk zijn voor iedereen. Daarmee wil ik zeggen, vrij rustige waterlopen zonder veel risico's. Ze zijn omgeven door eeuwen oude bossen waar heel wat geschiedkundige gebeurtenissen plaatsvonden.
Wanneer je de streek verkent is het dus aan te raden om dat ook eens met een packraft te doen!
Seizoensgebonden beperkingen
De meeste waterlopen zijn bevaarbaar vanaf half april tot half oktober. Echter, in Wallonië zijn sommige trajecten enkel toegankelijk tijdens de winterperiode (1 oktober tot en met 15 maart), afhankelijk van de waterstand en andere factoren. Het is essentieel om de specifieke regels en toegestane periodes voor elke waterloop te controleren voordat je op pad gaat.
Controleer de waterstand en het debiet
De waterstand en het debiet van een rivier zijn cruciale factoren voor een veilige en aangename packrafttocht. Te weinig water kan betekenen dat je je boot moet trekken over ondiepe stukken, terwijl te veel water gevaarlijke stromingen kan veroorzaken. Voor de Semois bijvoorbeeld, is varen verboden bij een debiet van minder dan 2,2 m³/s of meer dan 50 m³/s. Tussen deze waarden moet je zelf inschatten of het veilig en plezierig is om te varen.
Derogatierivieren
Sommige rivieren in Wallonië zijn onderhevig aan derogaties, wat betekent dat ze afwijken van de standaardregels. Deze derogatierivieren zijn enkel toegankelijk voor leden van erkende federaties, en dit gedurende specifieke periodes. Het is belangrijk om te controleren of je toegang hebt tot deze rivieren en om de geldende regels strikt te volgen.
Veiligheid en voorbereiding
Hoewel packraften toegankelijk is, vereist het wel de nodige voorbereiding en vaardigheden:
Peddeltechniek: Een packraft is wendbaar, maar vereist specifieke peddeltechnieken. Binnenkort kan je hier een filmpje van raadplegen op onze website.
Water lezen: Het kunnen inschatten van stromingen, obstakels en gevaren is essentieel.
Tochtplanning: Gebruik kaarten en apps om je route te plannen en mogelijke gevaren te identificeren. Komoot, Wikiloc of Alltrails voor de hike zijn hiervoor ideaal maar zeker ook voor de kajaktocht. Check waar je makkelijk in en uit het water kan, waterlopen hebben officiële aanmeerpunten, gebruik deze. Indien niet duidelijk, raadpleeg dan best even de locale instanties of water en wegen.
Zelfredzaamheid: In afgelegen gebieden moet je in staat zijn om zelfstandig problemen op te lossen en eventuele herstellingen uit te voeren. Als je zelfstandig op pad gaat, zorg dat je altijd een klein EHBO kitje bij hebt om bijvoorbeeld blaren te verzorgen. Maar vergeet zeker ook niet een EHBPO (Eerste hulp bij packraft ongevallen) mee te nemen. Heb je onderweg een lek, dan kan je die snel herstellen. Vraag naar een kitje voor vertrek.
Respect voor de natuur
Packraften biedt een unieke manier om de natuur te beleven. Het is belangrijk om deze ervaring met respect te benaderen:
Laat geen sporen achter: Neem al je afval mee en vermijd schade aan de omgeving.
Respecteer flora en fauna: Houd afstand van dieren en verstoor hun leefomgeving niet.
Gebruik de aangewezen in- en uitstapplaatsen: Dit helpt om erosie en schade aan de oeverzones te voorkomen.
Conclusie
Niet elke waterloop is vrij bevaarbaar met de packraft. Het is essentieel om je goed voor te bereiden, de geldende regels te kennen en de natuur te respecteren. Door verantwoordelijk te handelen, draag je bij aan het behoud van deze prachtige omgevingen en zorg je ervoor dat packraften een duurzame en toegankelijke activiteit blijft voor iedereen.
Voor actuele informatie over waterstanden en toegestane trajecten, raadpleeg de officiële websites van de betrokken overheden en organisaties.
Trek je naar de Gaumestreek, book dan zeker een packraft bij ARDENN'ELLE!

Kommentare